Eco&Me

 

Ik ben Pieter De Keyser, actief als aannemer en sinds jaren onder de naam Eco & Zo.

Zo'n 20 jaar geleden kwam ik voor het eerst in contact met een innovatieve manier van ecologisch renoveren: isoleren van een houtskelet met strobalen.

Ik stapte mee in Casa Calida, een vzw die de strobalenbouw op de kaart wou zetten in België. Het aangename klimaat in deze woningen, de natuurlijke materialen die ook heel fijn zijn om mee te werken, de enthousiaste zelfbouwers met een strobaal in de maag die we her en der tegenkwamen, zijn allemaal factoren die mijn geloof in deze bouwwijze nooit hebben kunnen temperen.

Met Casa Calida zijn we geslaagd in onze opzet. Deze manier van bouwen was toen nog innovatief, maar wordt nu bij een breder publiek als gekend en normaal ervaren. Ook na Casa Calida bleef ecologisch (ver)bouwen voor mij een verhaal waarmee ik verder wou.

Helemaal in het begin was ik vooral actief bij meer traditionele verbouwingen. Je werkt aan één project, mensen zijn heel tevreden, mond-aan-mond reclame en daar komt de volgende traditionele verbouwing…

Maar mijn interesse in innovatieve ecologische bouwmaterialen bleef, en ik probeerde ze te integreren waar mogelijk. Steeds vaker koos ik samen met mijn klanten voor natuurlijke materialen i.p.v. glaswol of beton.

De volgende jaren doorkruiste het ecologische verhaal gelukkig steeds meer mijn pad: samenwerking met duurzame architecten en ecologische partners. Van traditioneel aannemer evolueerde ik zo naar natuurlijk bouwer.

Het ecologische verhaal sloop ook meer en meer ons gezinsleven binnen. We hebben een mooie moestuin, proberen onze ecologische voetafdruk zoveel mogelijk te verkleinen, halen energie bij de Wase Wind, verplaatsen ons zoveel mogelijk per fiets of met de bakfiets, enz.

We hopen deze levenswijze door te geven aan onze kinderen. Zo besliste ik een decennium geleden om enkel met het ecologisch bouwverhaal verder te gaan onder de noemer Eco & Zo, waar ecologie verder gaat dan alleen het ecologisch renoveren van woningen.

Professioneel blijf ik voortdurend mijn kennis updaten over nieuwe producten en bouwwijzen. Het kwaliteitslabel 'energiebewust aannemer' dat we in 2015 als pionier behaalden is wat ons betreft intussen achterhaald.

Elke zichzelf respecterende aannemer zou nu energiebewust aan de slag moeten gaan. Ons certificaat 'aannemer binnenisolatie' is daarentegen hernieuwd omdat dit een heel complex verhaal is waarin je met veel factoren rekening moet houden. Zo kunnen we bouwers bijstaan om correct en overwogen te kiezen voor binnenisolatie, of net niet.

Vandaag is Eco & Zo uitgegroeid tot een gevestigde waarde in onze sector waar wij samen met tal van gelijkgezinde professionals elk project met evenveel enthousiasme uitvoeren.

Vol trots werden wij in oktober 2023 ook 'Impactmaker van 2023'. De jury was vol lof over onze aanpak en werkwijzen. "Bij Eco & Zo zit maatschappelijk verantwoord ondernemen verankerd in hun DNA"

Samen met jullie willen wij blijven bouwen aan een gezonde toekomst.

”Saving the planet, one green home at a time”